Krokar till för att hänga upp älg och ren. Renen hängs upp hel medan älgen delas i fyra delar.
Patrik Svensson visar upp kylrummet. "Dessa älgar ska nu kontrolleras av en veterinär", säger han.Foto: Jonas Ottosson Grannens chark har tagit över renslakteriet i Fyrås. Vd:n Patrik Svensson vill driva företaget på lång sikt och bredda sortimentet.
FYRÅS LT Nu är det åter aktivitet i renslakteriet i Fyrås. Från 1 september har Grannens chark tagit över anläggningen. LT har fått en rundvisning av vd:n Patrik Svensson.
I februari slaktades den sista renen i Fyrås. Efter det har det varit tyst. Tills nu. De senaste dagarna har Patrik Svensson och hans bolag Grannens chark, som bildades 2007, tagit över renslakteriet i Fyrås. I första hand kommer Svensson hyra fastigheten och inventarierna, men ambitionen är att köpa loss lokalerna. För Grannens chark är det just nu fullt upp. Mycket beroende på att älgjakten är i gång. – Det blir lite jourverksamhet dessa dagar. Tanken är att vi ska slakta naturbetande djur, i första hand blir det älg och ren. – Men jag kan även tänka mig hjort och lamm, säger Patrik Svensson. Han fortsätter: – Att bara driva ett renslakteri är för smalt, jag vill bredda verksamheten. Sedan är intresset för naturbetande djur högt, folk är medvetna om vad de äter i dag. Vidare säger Patrik Svensson att mer ekologiskt än slakteriet i Fyrås går det inte att bli. – I slutet av nästa vecka kommer det finnas färskt älgkött i butikerna. Någon gång i mitten av september tar vi in de första renarna för slakt. Grannens vilt, som anläggningen troligen döps till, kommer under högsäsong att sysselsätta åtta anställda. Närheten till Jämtlandsgården ser Patrik Svensson som positivt, inte minst när det gäller samarbetsmöjligheter. – De ska hyra in sig hos oss eftersom de inte har några frysmöjligheter. Renslakteriet i Fyrås byggdes 1990 och varje år det tänkt att Grannens chark ska slakta 4 000 renar och 200 älgar. De första 20 älgarna är redan slaktade och hänger i det fyragradiga kylrummet. Nu väntar Patrik Svensson bara på att veterinären ska komma hit och kontrollera dem. Hur känns det att ta över renslakteriet? – Det har varit min dröm att driva något eget.
Tre länsföretag blev välhängda när medaljerna i chark-SM delades ut. Hedmans i Strömsund, Grannens i Hammerdal och Grilstad i Östersund tog också varsitt guld.
- Skitkul att det gick så bra, speciellt eftersom jag inte har hållit på så länge, säger Patrik Svensson som startade Grannens chark i Hammerdal för ett år sedan. Patrik Svensson tog också över renslakteriet i Fyrås så sent som i september och har styckning och slakt, men ännu ingen förädling: - Grannens står för produktutveckling och recept, men hyr tillverkningen av Trångsvikens chark. Så de ska också ha en del i medaljerna. Patrik Svenssons främsta tanke med deltagandet i chark-SM var att få ett expertutlåtande att gå vidare från. Nu blev det alltså höga betyg i form av medaljer för tre av de fem produkter Grannens skickade in. Till och med guld till Vildmarkskorven, en falukorv med älgkött. - Det är en hård bedömning i olika kategorier och vid ett enda poängavdrag då blir det silver, säger Patrik Svensson. Grannens chark gjorde förstås debut i tävlingen som avgörs varannat år. De övriga två länsföretagen var mer vana vid att bli medaljörer. - Vi har varit med ända sedan starten och har alltid fått medaljer, säger Lars-Eric Hedman på Hedmans delikatesser i Strömsund som nu kammade hem fyra medaljer av fyra möjliga med guldet till sin Gammaldags falukorv: - Det här betyder rätt mycket faktiskt. Framför allt att man blir mer känd runt om i landet. Även Grilstad i Östersund tog full pott med fem av fem medaljer. Deras starka salami Hot & spicy chili belönades med guld. - Det här är en rolig sak och visar att man är duktig på det man gör, säger Jan Henriksson på Grilstad.
Fakta
• Chark-SM 2008 Tävlingen består av 16 produktklasser och fokus är helt på produktkvalitet. För att delta i tävlingen krävs medlemskap i Kött och Charkföretagen (KCF), Köttbranschens Riksförbund (KR) eller SIK (Institutet för Livsmedel och Bioteknik). Tävlingen avgörs varannat år och över 500 charkprodukter från 65 olika företag fanns med chark-SM 2008.
Produkternas kvalitet bedöms av en jury bestående av produktkunniga representanter för köttbranschen, handel och konsumenter. Bedömningen görs under tre dagar, cirka två veckor före evenemanget utan att juryn har någon vetskap eller information om vem som producerat vad. Helt felfria produkter belönas med guldmedalj. Minsta fel eller avvikelse ger silver eller brons. Samtliga medaljerade produkter är av mycket hög kvalitet. I varje klass utses en Svensk Mästare bland de guldmedaljerade produkterna.
De tre länsföretagen som fick medalj är Hedmans Delikatesser i Strömsund, Grannens Charkuteri i Hammerdal och Grilstad i Östersund. Medaljerna togs i följande kategorier:
Falukorv: Guld till Gammaldags falukorv (Hedmans).
Smörgåsmat/emulsionsprodukter: Guld till Vildmarkskorv (Grannens), Silver till Renvaktarkorv (Grannens).
Varmrökt småkorv, tjock: Brons till Dundergrill XL (Grannens).
Smörgåsmat/helköttsprodukter, rökta: Silver till Basturökt karré (Grilstad), Brons till Basturökt skinka (Grilstad).
Kallrökt korv, rumstempererad förvaring: Guld till Hot & Spicy chili (Grilstad), Brons till Renkorv kallrökt och Älgkorv kallrökt (båda Hedmans).
Lufttorkade/kallrökta helköttsprodukter: Silver till Lufttorkad skinka och Paereskinka (båda Grilstad), Brons till Kallrökt skinka (Hedmans