Uppdateringar   Startsidan   Innehållssidan   Högtider

 

Fakta om Fettisdagen

 

Fettisdagen

(Från Wikipedia)

 

 

Semla.

 

Fettisdagen (den feta tisdagen) är tisdagen efter fastlagssöndagen och den sista dagen före den kristna fastan; dagen mellan blåmåndagen, tidigare ibland även kallad bullmåndagen, och askonsdagen. Att det är sista dagen innan påskfastan har givit upphov till traditionen att denna dag, och ursprungligen bara denna dag, äta semlor, även kallade fastlagsbullar eller fettisdagsbullar. Eftersom dessa bullar gjordes av vetemjöl (vitt mjöl) kallas denna dag också ”vita tisdagen”.

 

På franska kallas dagen för "Mardi Gras", och det är därifrån som Mardi Gras-karnevalen i New Orleans har fått sitt namn. I Finland kallas fettisdagen för "fastlagstisdag". I Österrike heter dagen "Fasching Dienstag" och firas med karneval och festande. I England, USA och många andra engelsktalande länder, kallas dagen för "Shrove Tuesday", en dag då man äter pannkakor till middag. I början av 1900-talet förekom en lovdag, fettisdagslovet, i Stockholms skolor.

 

Hur det ska uttalas är en aning kontroversiellt, sannolikt för att ordet, enligt svenska stavningsregler, kan ha bildats av antingen fet-tisdagen eller fett-tisdagen, eller möjligen av det franska ordet fête (fest). Vissa kallar även dagen "fettis-dagen". Andra väljer att kalla dagen semledagen eller semmeldagen.

 

År       Datum

 

2005

   

    08 februari

2006

    28 februari

2007

    20 februari

2008

    05 februari

2009

    24 februari

2010

    16 februari

2011

    08 mars

2012

    21 februari

2013

    12 februari