Uppdateringar Startssidan Innehållssidan
Raftsjöhöjdens Gårdsmejeri.
Foto: Lars Fresk
Gert Andersson, Raftsjöhöjdens getgård, myser med en av sina bockar
| ||||||||
Ica letar lokala matproducenter i länet | ||||||||
DVÄRSÄTT. | ||||||||
| ||||||||
| ||||||||
|
Gert Andersson får hålla till godo med ett kylslaget får när han gästar Rosendals trädgård i Stockholm. Hemma i Jämtland har han 120 getter som står för mjölken till de välrenommerade ostarna. Foto: Mia Halleröd
Raftsjöhöjdens gårdsmejeri i Jämtland har fått stjärnkockar, universitetsforskare och ostälskare runtom i världen på fall.
Nyligen fick den källarlagrade getosten en prestigefylld utmärkelse som bara 300 matvaror i hela världen kan stoltsera med.
- Det är ett starkt växande intresse för det vi gör. Många har insett att man aldrig kan laga bättre mat än man har råvaror till, säger Gert Andersson på Raftsjöhöjdens gårdsmejeri, när DN.se träffar honom på Rosendals trädgård i Stockholm.
Här brukar han hålla i ost- och vinprovningar tillsammans med välkända vinexperten Ia Orre. Här säljer han också sina ostar under månadens julmarknader. Men på senare tid har det blivit allt fler resor för Gert Andersson. Både som föreläsare inom landet och som ostambassadör utomlands. Paris-universitetet Sorbonne och en världskongress i Mexiko har stått för några av de senaste inbjudningarna.
I september fick produkten "källarlagrad getost", som även framställs på fem andra jämtländska gårdar, en fin utmärkelse i samband med Slow Foods internationella möte i Italien.
Slow Food är en rörelse som uppstod i Italien 1989 som en reaktion mot den industrialiserade snabbmaten. I dag har Slow Food-rörelsen över 80.000 medlemmar i över 100 länder och idén är att lyfta fram regionalt producerad, högkvalitativ mat som är fri från gifter och genmanipulation och framställd på ett etiskt sätt. Dessutom ska smaklökarna krulla sig ordentligt.
I Sverige är den källarlagrade getosten en av två produkter som fått vara med i det så kallade Presidiaprojektet. Den andra är Souvas kåtarökta reninnanlår.
Gert Andersson och hans hustru Gunilla säljer i dag cirka tio ton ost om året. Av de cirka tjugo ostsorterna är de flesta baserade på mjölk från gårdens 120 getter. De andra framställs av inköpt mjölk från fjällkor.
- Det är otroligt roligt att arbeta med så intelligenta djur som getter. Ingen dag är den andra lik, förutom att vi gör ost, säger Gert Andersson, som varit getbonde i arton år.
Trots att många Stockholmskrogar, välkända kockar och både svenska och utländska butiker vill köpa ostarna, tänker Gert Andersson inte satsa i större skala. Han vill knappt ens diskutera omsättningen, som ligger kring två miljoner kronor.
- För oss handlar det inte om att ta marknadsandelar eller att öka omsättningen. Vi ägnar vårt liv åt att ta fram produkter med tradition där gammal tyst kunskap överförts från generation till generation, säger Gert Andersson.
Den mesta osten säljs i Jämtland. Gården, som även har butik, kafé och restaurang, lockar också många besökare varje år. Förutom fyra stora årliga evenemang får Raftsjöhöjdens gårdsmejeri en del internationella besök från gastronomiintresserade från Italien, Frankrike och Schweiz.
- Man kan göra en ost i stället för att bli programledare på tv. Osten är i sig ett uttryck för ens personlighet. I dag har jag ett kontaktnät över hela världen, säger Gert Andersson.
Artikeln från DN