Startsida Innehållssidan Uppdateringssidan Flest öppnade sidor Sikås By Sikås Byförening Sikås Bua Sikås Nätverk SIFF Almas Klippböcker Andra Klipp Anslagstavla Berättelser Bondepraktikan Bra att veta Dagens blomma Diverse Ede Familjenytt Filmer Folkmängd Fornfynd Fototävling Frågeleken Fagerdal/Gisselås Fyrås Fågeltornet Fäbodar Företag Gamla affischer Gamla annonser Gamla fordon Gamla tidtabeller Gruppfoton Gods & Gårdar Grenås Gåxsjö Gästbok Läsarforum Jantelagen Hallviken/Håxåsen Hammerdal Hundar Håxås Hälsa & Sjukvård Högtider Ingeborg Fresks klipp Inlandsbanan IOGT, MHF, NTO Jakt & Fiske Jamska Jobb i Strömsund Julsidan Jämtlandssidan Kakuåsen Kommunal inform Konfirmation Kontakt Kristid Kvinnor berättar Lite kuriosa Lorås Medicinsk handbok Vivaropet Mått & Vikter Människor att minnas Natur, Kultur, Miljö Nyhetsnotiser När dog våra nära När föddes vi Ortnamn - Bynamn Porträttet Raftsjöhöjden Realskolan Rövarbränna Scouterna Sikåskälen Sinnenas Väg Skogsarbete Skolor Solberg Sport Sommarträff 1996 Utrikes Gubban Utrikesringen Vad hände Webb & Länkar Vindkraft Våra församlingar Yxskaftkälen Åhlen & Holm Öjbäckbuan

 

 

Uppdateringar   Startsidan   Innehållssidan   

 

Nyhetsnotiser!

 

Här lägger jag in små och stora nyheter från vårt område.

 

Tipsa mig om roliga, trevliga och seriösa nyheter. Även tråkiga nyheter.

 

 

Inbrott på Sikås Bua natten till den 22/10 2011. Läs LT's notis & ÖP's notis

 

 

Sabotage mot mjölkgård (ÖP 13/4 2010)

Sikås.

Någon eller några har natten mot söndagen hällt ut 4000 liter mjölk från Ingemar Olssons gård i Sikås. Mjölk till ett värde av 15.000 kronor rann ut i avloppet.

- Sabotaget skedde någon gång mellan klockan 22.00 och 04.00, berättar

Lennart Andersson, driftchef på de 4 gårdar som Ingemar Olsson äger.

En polisanmälan är upprättad och vi har våra misstankar om vem som utfört sabotaget. Personer i Sikås har gjort vissa iakttagelser, säger Andersson.

Just nu kollar ägarna med försäkringsbolag om eventuell ersättning.

Porten till det utrymme där mjölken förvarades var olåst.

- I och med att vi har djur på gården måste dörrarna vara olåsta, förklarar Andersson.    

 

Reportage från ÖP av Urban Råberg.

     

 

Sorg i Hammerdal (ÖP 5/12 2009)

Hammerdal.

För fyra år sedan räddade 100-tals bybor i Hammerdal sin Konsumbutik.
Nu är sagan slut. I torsdags gick Koopra i konkurs.

– Det är ett dråpslag för byn. Snart finns inget kvar. Bara en massa svarta fönster. Och allt är Coop:s fel, säger Inger Andersson, ordförande i Hammerdals kooperativa handelsförening.

Det var alltså för drygt fyra år sedan som Konsum Nord beslutade sig för att lägga ned sin butik i Hammerdal.

Byborna startade en räddningsaktion och den tredje december 2005 invigdes nya medlemsägda Koopra. Den tredje december 2009 blev det inget jubileum. Istället möttes kunderna av låsta dörrar. Det gick inte längre.

– När vi startade fungerade samarbetet med Coop och vi blev en Med Mera-butik. Men för två år sedan tog Coop plötsligt bort de återförsäljarrabatter och kampanjrabatter vi avtalat om. Och det utan information och förhandling, säger Inger Andersson.

Detta har inneburit att när det genomförts olika Med Mera-kampanjer har Koopra fått betala mer än kunderna. Det har inneburit att ju mer folk handlat desto större förluster.

– Vi har kämpat och kämpat men i längden går det naturligtvis inte om kunderna betalar 17.90 och vi 27.90 för en korv. Den privata Konsumhandlaren i Långsele har exempelvis fått mer än 20 procent mer i rabatt av Coop än vi. Andra leverantörer har klarat av att ge oss rätt rabatter. Det Coop har begått ett rent avtalsbrott och nu får juristerna avgöra om vi ska gå vidare, säger Inger Andersson.

Koopra har hela tiden fått fler kunder. Många är ledsna i dag liksom de nio anställda.

– Folk upplever det som ett svart hål. Byn utarmas. Dessutom försvinner ju blomsterhandeln också. Och det behövs två affärer i en by som Hammerdal. Nu är vi mitt inne i ett stort sorgearbete. Många har kämpat ideellt men till slut vann stora Coop över oss. Det är väldigt bittert, säger Inger Andersson.

Hammerdals kooperativa förening har i dag omkring 300 medlemmar. Affären har omsatt mellan 15 och 20 miljoner kronor.

– Om vi inte haft ett bra kundunderlag skulle jag acceptera det här men det här känns fruktansvärt. Det här är en katastrof för byn. Snart finns bara ICA och två pizzerior kvar, säger Inger Andersson.

FotoLars Dahlström063-161613  lars.dahlstrom@op.se

 

 

 

 

Strömsund (ÖP 10/8 2009).

Sju kvigor blev i lördags morse ihjälkörda av Inlandsbanetåget i Sikås.

Fotograf: Olof Sjödin

 

Vid den här obevakade järnvägsövergången måste Inlandsbanetåget tuta. I lördags blev korna så rädda att de sprang upp på rälsen och sju blev ihjälkörda. Lars Jönsson bor på gården bredvid platsen där olyckan inträffade. Han fick sanera järnvägen efter att de sju kvigorna blivit ihjälkörda. ”Jag tycker att det är svagt att Inlandsbanetåget ska köra så fort här förbi.”Fotograf: Olof Sjödin

Turisttåget hade startat från stationen i Sikås, en mil väster om Hammerdal, klockan åtta på lördagsmorgonen och var på väg norrut. 600 meter bort gick sju kor och betade intill järnvägen, men innanför stängseltråd. Eftersom det finns en obevakad järnvägsövergång alldeles bredvid signalerar alltid tåget genom att tuta. De sju kvigorna blev rädda och sprang genom tråden och upp på rälsen. Lokföraren hann inte bromsa och tåget körde över korna så att alla avled.

– Det har aldrig hänt förut. Korna är tama och har varit med om mycket så jag vet inte varför de gjorde så. På något sätt är de känsliga för signalen, säger Lars Jönsson som bor på gården bredvid järnvägsövergången. Det var inte hans kor, utan ägaren bor i Offerdal och har haft 19 kor betande i Sikås. ÖP har inte kunnat nå honom för en kommentar.

Lars Jönsson har korna "inackorderade" hos sig som han säger. Han var inte hemma när olyckan skedde men kom precis efteråt och fick då börja sanera järnvägen samtidigt som en från Krokoms järnväg kom och tittade.

– Det var inälvor och delar så det var inte så trevligt. Nu ska de kremeras, säger Lars Jönsson som antar att det blir Lits djurservice som får den uppgiften.

Han berättar att korna har blivit skrämda av tåget förut och då bytte man grupp så att några som tidigare stått intill järnvägen, men då på sidan närmast gården, fick stå där igen.

– Nu när de flydde ville de över till tryggheten på andra sidan där de betat förut.

Johan Masgård, driftchef för Inlandsbanan, blir överrumplad när ÖP ringer upp honom på lördagseftermiddagen.

– Du ställer mig helt mot väggen. Men det är bara att beklaga. Föraren ska använda ljudsignal vid tavlan och när han kör över vägen. Jag förutsätter att han gjort vad han ska göra.

Johan Masgård säger att hastighetsgränsen för tåget är 80 kilometer i timmen när det åker ut från Sikås och att det då finns djur i närheten tar man ingen hänsyn till.

– Vi vill inte skrämma djuren utan signalerar för att bilar och folk på vägen ska förstå att tåget kommer och inte blir påkörda.

Längs med inlandsbanan är det vanligt med obevakade järnvägsövergångar och det finns inga planer på att göra om dem till bevakade för att på så sätt kunna undvika tutningar.

– Inlandsbanan är inte högprioriterad, säger Johan Masgård.

Lars Jönsson anser att tåget borde sänka farten när man vet att kor betar alldeles intill.

– Jag tycker att det är svagt att de kör så fort. Det är ju inga andra tåg som går där så de behöver inte ha bråttom. Man borde se det som ett turistvärde att det finns djur i närheten.

Anna Molin anna.molin@op.se

 

Korna blev rädda av tågsignalen och lyckades ta sig igenom stängseltråden och upp på rälsen där lokföraren inte hann bromsa. Fotograf: Olof Sjödin

 

 

Vid den här obevakade järnvägsövergången måste Inlandsbanetåget tuta. I lördags blev korna så rädda att de sprang upp på rälsen och sju blev ihjälkörda.Fotograf: Olof Sjödin

 

 

– Problemet är att de blir skrämda när tåget tutar, säger bonden Lars Jönsson. Fotograf: Olof Sjödin 

 

Ovanstående artikel hämtad från ÖP den 10 augusti 2009.

www.op.se

 

 

Från Travet i Östersund. Om du tittar noga hittar du några Sikåsbor.

Hästen Sanity är tydligen den som drar. Foto: Helena Modigh från Zport.

 

 

 

 

Swedbank stänger flera kontor i länet  

 

Swedbank stänger fem kontor i länet.
– Vi förändrar bankverksamheten och satsar på våra större kontor, säger,   Christer Thylin, rörelsechef på Swedbank i Jämtland.

Kontoren som Swedbank stänger ligger i Gäddede, Hammerdal, Stugun,  Oviken och Hallen. En av orsakerna till att bankkontor stängs är de allt hårdare säkerhetskraven.
– Det är dyrt att upprätthålla säkerheten på våra mindre kontor, säger Christer Thylin.
En annan orsak är att Swedbank vill satsa på de större kommunkontoren. En del av personalen som jobbar på de mindre kontoren kommer därför att flytta till de större bankkontoren.
– Förändring gör så att vi lättare kan hålla en hög kompetens på våra större kontor, säger han.
Den första juli kommer de små kontoren att stänga.

 

Del av en artikel i ÖP den 19 mars 2009 op.se

 

 

 

 

Veteranskotertävling i Gräfsåsen den 7 mars 2009

 

Patrik Ramsell vann en tävling i Gräfsåsen för veteranskotrar.

 

Foto: Johan Axelsson

Tävlingen som körs för tionde året i rad är mycket av uppvisning av klenoder som väcker nostalgi.
Arrangörsklubben Wyatt Earps ordnar tävlingen för att ha ett vinterevenemang, i väntan på att mc-säsongen kan börja.
– Dessutom är vi granne med stadion, säger Tomas Hallqvist, Wyatt Earps.

Trots allt är tävling tävling och i år vann Patrik Ramsell den trimmade klassen och Kia Stugholm klassen för skotrar i originalskick. (från ÖP)

 

 

 

Några resultat från Hammerdalsspelen på skidor

den 24 januari 2009

 

Pojkar 9 år (2,1 km) blev Henrik Millestu tvåa.

Pojkar 11 år (2,1 km) segrade Hampus Millestu.

Pojkar 16 år (5,5 km) blev Patrik Millestu tvåa.

 

 

 

Tjejvasan 2009

 

Tove Österud med startnummer 7404 åkte Tjejvasan på tiden 02:43:07.